Friday, August 26, 2011

PELAJAR 9A SPM KECEWA TAK DAPAT MASUK IPTA

  NR       Friday, August 26, 2011

KUALA LUMPUR: Pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun lalu, Amirah Farveen Basheer Ahamad, 18, tidak dapat menyembunyikan rasa kecewanya apabila gagal mendapat tempat bagi melanjutkan pengajian di mana-mana Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA), baru-baru ini.

Bekas pelajar Sekolah Menengah Ideal Heights, Bukit Idaman, Batu Caves, itu memperoleh 9A dalam mata pelajaran utama, antaranya Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Kimia dan Biologi, tetapi entah di mana silapnya, namanya tercicir untuk ke IPTA mahupun Kolej Matrikulasi.

“Tiga hari saya tidak makan dan keluar bilik, ketika rakan lain mengadakan majlis sambutan kerana berjaya melangkah ke menara gading, saya hanya mampu meratapi nasib di bilik kerana terlalu sedih dan kecewa,” katanya ketika ditemui Berita Harian, di sini, semalam.
Bukan sekadar cemerlang dalam pelajaran, Amirah turut aktif dalam kokurikulum termasuk menyertai program citra warna peringkat kebangsaan, menjuarai pertandingan pidato sekolah dan memperoleh anugerah pengawas berdedikasi, tahun lalu.

“Saya membuat permohonan seperti biasa secara dalam talian (online) sebelum memperoleh keputusan SPM lagi, tetapi nama saya tiada dalam senarai ke IPTA, rakan yang memperoleh keputusan lebih rendah daripada saya, berjaya mendapat tempat di IPTA. Saya kemudian membuat permohonan e-rayuan, tetapi gagal.

Walaupun berdepan dugaan itu, hasrat Amirah untuk menjadi seorang doktor tidak dibiarkan musnah begitu saja apabila dia mendaftar di Kolej Universiti Mahsa, Pusat Bandar Damansara, bagi mengikuti program Sains Asasi selama setahun sebelum melanjutkan pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda Perubatan, namun berdepan masalah kewangan.

- BH
logoblog

Thanks for reading PELAJAR 9A SPM KECEWA TAK DAPAT MASUK IPTA

Previous
« Prev Post

No comments: