Monday, September 12, 2011

2,208 PELAJAR MENDAFTAR DI UMP SESI 2011/2012

  NR       Monday, September 12, 2011DAING Nasir Ibrahim (kiri) berbual dengan pelajar baru pada sesi pendaftaran kemasukan pelajar di Kompleks Sukan UMP Kampus Gambang, Kuantan baru-baru ini.


KUANTAN 6 Sept. - Seramai 2,208 pelajar baru mendaftar di Universiti Malaysia Pahang (UMP) di sini yang mana 824 orang mendaftar di kampus universiti itu di Pekan.


Naib Canselornya, Prof. Datuk Dr. Daing Nasir Ibrahim berkata, seramai 1,384 pelajar pula mendaftar di Kampus Gambang yang mana kedua-dua kampus itu menawarkan bidang kejuruteraan dan teknologi di peringkat ijazah.
"Daripada jumlah tersebut, sebanyak 47 peratus pelajar adalah lelaki dan selebihnya ialah perempuan iaitu 1,163 orang.

"Bagaimanapun, program kejuruteraan masih dimonopoli pelajar lelaki walaupun peratusannya kecil iaitu 54 peratus lelaki dan 46 peratus perempuan," katanya kepada pemberita di sini baru-baru ini.

Dalam pada itu, tawaran melanjutkan pengajian di UMP merupakan hadiah yang cukup bermakna sempena Aidilfitri kali ini buat para pelajar yang mula mendaftar untuk kemasukan ke universiti itu hari ini.

Mohd. Emyrulmuqmin Mohd. Azrizai, 21, berkata, dia terharu apabila mengetahui terpilih melanjutkan pengajian di peringkat ijazah Sarjana Muda Sains Komputer dan Rangkaian di sini.

"Saya anggap tawaran ini sebagai hadiah sempena hari raya kerana UMP merupakan universiti pilihan saya," katanya.
Sementara itu, bagi Mariah Che Mamat, 19, persiapan hari raya kali ini tidak seperti tahun sebelumnya kerana dia lebih memberi tumpuan untuk persediaan melanjutkan pelajaran di UMP.

"Apabila tahu mendapat tempat di sini dalam ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Kimia, saya begitu gembira. Saya tak kisah mengenai hari raya kerana tawaran ini hanya datang sekali," ujarnya yang berasal dari Temerloh.

- Utusan
logoblog

Thanks for reading 2,208 PELAJAR MENDAFTAR DI UMP SESI 2011/2012

Previous
« Prev Post

No comments: