Thursday, December 15, 2011

Isu 8,000 GSTT Belum Selesai, Pemuda UMNO Syor Tangguh Lantikan Guru Kontrak

  Pengajar.Info       Thursday, December 15, 2011

MEGAT FIRDOUZ (dua dari kanan) pada sidang media berkaitan isu GSTT di ibu negara, semalam.

KUALA LUMPUR: Pemuda UMNO meminta kerajaan menangguhkan tarikh menandatangani tawaran pelantikan guru sandaran tidak terlatih (GSTT) kepada guru kontrak melalui 'kontrak berdasarkan perkhidmatan' pada hari ini ke tarikh lain kerana isu membabitkan 8,000 GSTT di seluruh negara itu masih belum selesai.

Ia ekoran keputusan Kementerian Pelajaran menukar status lantikan GSTT yang mengisi jawatan gred DG41 di sekolah sedia ada kepada lantikan secara kontrak berdasarkan perkhidmatan, menyebabkan guru terbabit dibayar mengikut jumlah hari bekerja atau maksimum RM2,331 sebulan tanpa kemudahan caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).Penolong Setiausaha Pemuda UMNO, Datuk Megat Firdouz Megat Junid, berkata pergerakan itu juga meminta kementerian melupuskan pemulangan semula perbezaan gaji diterima guru GSTT dari Oktober hingga Disember melebihi RM3,400 yang sepatutnya dibayar guru terbabit jika menerima lantikan kontrak baru itu.
“Kita minta kerajaan tangguh surat aku janji dan tawaran sepatutnya mereka tandatangan esok (hari ini). Kebanyakan GSTT hanya tahu (diberi taklimat) kontrak baru itu minggu lalu sedangkan surat pekeliling tawaran pelantikan GSTT kepada pelantikan kontrak berkuat kuasa 17 Oktober lalu.

“Kami juga minta kerajaan buat kajian semula (struktur) gaji dibayar kepada guru kontrak kerana jumlah maksimum gaji dibayar (RM2,331), termasuk Sabtu, Ahad dan cuti umum. Ini bermakna, gaji mereka akan kurang sebab Sabtu, Ahad dan cuti umum tidak bekerja, kecuali ada aktiviti di sekolah,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Pemuda UMNO di Menara Dato’ Onn di sini, semalam.

Sidang media itu dihadiri kira-kira 40 guru sandaran tidak terlatih sekitar Lembah Klang yang diketuai Pengerusi Badan Bertindak GSTT, Mohd Shamil Mohd Nor. 

- BH
logoblog

Thanks for reading Isu 8,000 GSTT Belum Selesai, Pemuda UMNO Syor Tangguh Lantikan Guru Kontrak

Previous
« Prev Post

No comments: