Wednesday, December 28, 2011

Klinik Bijak Matematik ADaP Utusan Malaysia Mantap Penguasaan Murid

  NR       Wednesday, December 28, 2011

Zullaili Harun (kiri) bergambar bersama ibu bapa dan para peserta Klinik BIjak Matematik Adap Utusan Malaysia di Kuala Lumpur, baru-baru ini.


Klinik Bijak Matematik ADaP Utusan Malaysia berjaya meningkatkan kebolehan murid menguasai kemahiran asas subjek itu.

Program anjuran Unit Pendidikan Utusan Malaysia dengan kerjasama EZ-Math itu diadakan dalam dua sesi melibatkan murid tahap satu pada hari pertama dan murid tahap dua pada hari berikutnya.

Pengasas EZ-Math, Zullaili Harun berkata, penganjuran Klinik Bijak Matematik bertujuan meningkatkan kebolehan murid-murid dalam fakta asas matematik seperti menguasai sifir, tambah, tolak, darab dan bahagi.

"Melalui teknik EZ-Math yang diperkenalkan, murid-murid akan mampu menjawab soalan secara spontan dan tidak lagi perlu mengira menggunakan jari.

"Teknik asas yang diperkenalkan semasa klinik ini akan membantu murid-murid untuk mengira dengan lebih cepat seterusnya membolehkan mereka menguasai apa yang diajar oleh guru semasa di dalam kelas," katanya selepas tamat klinik itu di Pusat Latihan Utusan Malaysia, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Program selama dua hari itu disertai 80 murid berusia lapan hingga 12 tahun dari sekolah-sekolah rendah sekitar Lembah Klang.

Tambah Zulalaili, teknik yang diperkenalkan amat mudah dan ia boleh terus dikuasai oleh para peserta dalam tempoh tidak sampai satu hari.

"Para peserta diberikan ujian selepas tamat klinik tersebut dan keputusan ujian itu menunjukkan kesemua peserta mampu menguasai teknik tersebut namun ia perlu dipraktikkan di rumah agar teknik itu dapat terus dimantapkan.

"Ibu bapa para peserta turut diberikan taklimat untuk membimbing anak mereka mengamalkan teknik EZ-Math semasa di rumah," jelasnya.

Kepada pihak sekolah, organisasi atau syarikat yang berminat untuk menganjurkan program Klinik Bijak Matematik ini, bolehlah menghubungi Encik Fauzi Hamdan di talian 019-5716282 atau Puan Farnida (016-2338954) untuk mendapatkan maklumat lanjut.

- Utusan, 26-12-2011
logoblog

Thanks for reading Klinik Bijak Matematik ADaP Utusan Malaysia Mantap Penguasaan Murid

Previous
« Prev Post

No comments: