Thursday, February 23, 2012

Mahasiswa Penggerak Pembangunan Minda

  NR       Thursday, February 23, 2012

Ilias Husain (duduk, tiga kanan) bersama sebahagian mahasiswa yang diraikan di Dewan Terbuka Teratak Pulai, Bachok, kelmarin.

BACHOK 21 Feb. - Golongan mahasiswa merupakan kumpulan cerdik pandai yang mampu mengubah pemikiran masyarakat dalam mengharungi cabaran pembangunan dan kemajuan negara.

Sehubungan itu, Timbalan Ketua UMNO Bahagian Bachok, Datuk Dr. Ilias Husain berkata, golongan mahasiswa sewajarnya mendekati masyarakat pada masa terluang melalui penganjuran pelbagai aktiviti berteraskan komuniti.

Beliau berkata, sebagai kumpulan yang dihormati dalam masyarakat, mahasiswa boleh menjadi tenaga penggerak untuk membangunkan minda masyarakat mendepani cabaran mendatang selaras dengan aspirasi negara.

"Perjuangan sebegini adalah khidmat sukarela yang amat diperlukan terutama dalam usaha memantapkan kesedaran rakyat peringkat akar umbi terhadap pentingnya perpaduan, kerjasama, semangat kejiranan dan lain-lain perkara yang melibatkan konsep perpaduan sejagat," katanya.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan pertemuan dengan lebih 50 mahasiswa dari pelbagai universiti di Dewan Terbuka Teratak Pulai di sini malam tadi.

Pada majlis sama, Ilias turut menyampaikan sumbangan beras kepada mahasiswa terbabit untuk disampaikan kepada keluarga masing-masing.

Beliau berkata, mahasiswa seharusnya lebih menumpukan perhatian terhadap usaha mencapai kecemerlangan dalam pengajian dan tidak perlu menjadi jaguh politik pembangkang yang sentiasa mencari keburukan kerajaan.

Menurutnya, impak dari kestabilan politik dan keupayaan kerajaan menerajui negara membolehkan bidang pengajian dan pertumbuhan universiti sebagai gedung ilmu berkembang pesat.

"Banyak lagi jasa dan tanggungjawab yang telah dilaksanakan oleh kerajaan di peringkat sekolah rendah dan menengah dalam usaha memastikan rakyat mendapat pendidikan sewajarnya," katanya.

- Utusan
logoblog

Thanks for reading Mahasiswa Penggerak Pembangunan Minda

Previous
« Prev Post

No comments: