Thursday, March 08, 2012

1,800 penuntut UiTM tamat latihan Kor Kokurikulum

  Pengajar.Info       Thursday, March 08, 2012

SEBAHAGIAN peserta menyanyi lagu Wawasan Setia Warga UiTM sebelum majlis penutupan Kor Kokurikulum 2012 di Kampus UiTM Pulau Pinang, baru-baru ini.

BUKIT MERTAJAM 6 Mac. - Seramai 1,800 penuntut Universiti Teknologi Mara (UiTM) Pulau Pinang menamatkan latihan Kor Kokurikulum 2012 di kampus UiTM Permatang Pauh, di sini baru-baru ini.

Timbalan Rektor UiTM Pulau Pinang, Prof. Madya Noor Awang Hamat berkata, latihan itu bertujuan melahirkan lebih ramai penuntut berjiwa kental dan berdisplin.

Menurutnya, ia juga mengalakkan penuntut menyertai pasukan pakaian seragam.

"Sikap malas, suka tangguh dan lembab perlu dielakkan jika penuntut ingin mencapai kejayaan lebih baik dalam kehidupan masing-masing.

"Saya kagum dengan semangat ditunjukkan oleh mahasiswa setelah menamatkan latihan kali ini," katanya semasa menutup latihan itu di kampus UiTM, di sini baru-baru ini.

Ketua Unit Kor Kokurikulum UiTM Pulau Pinang, Juhairi Md. Rejab berkata, ceramah disampaikan oleh pelbagai agensi termasuk polis, bomba dan penyelamat, tentera dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) boleh dijadikan panduan asas.

Seorang peserta, Wan Suhaida Wan Ibrahim, 20, dari Dungun, Terangganu berkata, banyak perkara baharu dapat dipelajari dengan adanya latihan seperti ini.

Dia yang mengikuti kursus Kejuruteraan Awam di sini berkata, bukan mudah untuk mendapatkan ilmu tambahan mengenai bidang ketenteraan jika berada di luar kampus.

"Program disusun walaupun sehari telah berjaya memupuk semangat jati diri dalam kalangan semua penuntut universiti," katanya.

- Utusan
logoblog

Thanks for reading 1,800 penuntut UiTM tamat latihan Kor Kokurikulum

Previous
« Prev Post

No comments: