Friday, March 23, 2012

Guru Menunggu Gaji Baru Tidak Kunjung Tiba

  NR       Friday, March 23, 2012
Sambutan Hari Guru Peringkat Kebangsaan Ke-40 di Kuching, 2011

GURU 1MALAYSIA
Dungun, Terengganu

TULISAN ini mewakili ramai lagi pengetua dan guru penolong kanan di sekolah menengah yang tertunggu-tunggu bila kerajaan akan mengotakan janjinya yang diumumkan semasa sambutan Hari Guru tahun lepas yang dibuat sendiri oleh Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Sehingga kini, ia umpama menunggu durian yang tak gugur sedang sudah lama diumumkan.

Dalam ucapan sempena sambutan Hari Guru 2011 Peringkat Kebangsaan di Kuantan, Timbalan Perdana Menteri mengumumkan berita yang menggembirakan terutama kepada pengetua dan guru penolong kanan sekolah menengah. Mulai 1 Januri 2012, gred gaji mereka dinaikkan.

Gred gaji pengetua dinaikkan kepada DG 52 manakala gred gaji guru penolong kanan kepada DG 48. Berita sensasi itu menjadi tajuk berita utama yang dimuatkan hampir semua akhbar utama ketika itu.

Ekoran pengumuman itu, pengetua dan guru penolong kanan mulalah memasang anganangan bahawa mulai 1 Januari 2012, gred gaji mereka dinaikkan. Namun sehingga kini, sudah masuk bulan Mac, ia masih menjadi satu tanda tanya.

Mengapa arahan Muhyiddin mengambil masa lama untuk dilaksanakan? Apakah pihak bertanggungjawab itu gagal mengambil tindakan segera? Kini timbul pertanyaan, apakah pengumuman yang dilakukan sendiri oleh Timbalan Perdana Menteri itu betul-betul akan dilaksanakan ataupun hanya satu pengumuman sahaja?

Utusan Malaysia Online: 21 Mac 2012
logoblog

Thanks for reading Guru Menunggu Gaji Baru Tidak Kunjung Tiba

Previous
« Prev Post

No comments: