Saturday, March 10, 2012

Pensyarah Muzik Julliard Kagum Bakat Muzik Prodigi Remaja Malaysia

  NR       Saturday, March 10, 2012
Pemain Piano Muda Negara, Tengku Ahmad Irfan Tengku Ahmad Shahrizal, 13, mendendangkan lagu ciptaannya "Twelve Tone Variation" dengan petikan piano kepada Isteri Perdana Menteri yang juga Penaung PERMATA Negara serta Yang DiPertua Badan Kebajikan Tenaga Isteri-Isteri Menteri (BAKTI), Datin Seri Rosmah Mansor (depan tengah) dan ahli-ahli BAKTI ketika mengadakan lawatan ke The Juilliard School, New York. Tengku Irfan kini menetap dan mengikuti Pengajian Gubahan Muzik Klasikal di The Juilliard School di New York. Rosmah berada di New York sempena menghadiri Sesi ke-56 Suruhanjaya mengenai Status Wanita (CSW) Bangsa-Bangsa Bersatu (UN).


NEW YORK: Remaja Malaysia, Tengku Ahmad Irfan Tengku Ahmad Shahrizal bukan sekadar prodigi muzik tetapi merupakan bakat yang jarang ditemui apabila pada usia 13 tahun sudah mampu mempamerkan kecanggihan dalam kerjanya, kata profesor pianonya Dr Yoheved Kaplisnky.
Kaplinsky yang merupakan pemain piano klasik terkenal dan pensyarah serta profesor muzik di sekolah seni terkemuka Juilliard di sini, berkata anak muda itu cemerlang bermain piano dan juga gubahan.
Pengarah artistik di bahagian prakolej institusi itu yang khusus untuk bakat seni dari usia tujuh hingga 17 tahun, kagum dengan persembahan Tengku Ahmad Irfan ketika beliau datang untuk uji bakat di sekolah tersebut pada Februari tahun lepas.
Kaplinsky berkata walaupun Tengku Ahmad Irfan hanya berada bawah asuhannya sejak September lepas, remaja itu menunjukkan kemajuan yang sangat hebat.
"Gubahannya sangat matang dan sofistikated sehingga gurunya pun kagum beliau mampu melakukannya," katanya kepada Bernama dan RTM semasa lawatan isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor serta beberapa anggota Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti) ke sekolah seni pentas berprestij itu, pada Khamis.
Memuji kebolehan anak Malaysia itu, Kaplinsky menjangka remaja tersebut akan berjaya dalam dunia muzik memandangkan beliau mempunyai semua rencah untuk menjadi seorang ahli muzik yang hebat dan "masa depannya juga sudah boleh dianggap terjamin".
Rosmah tiba di sini pada Rabu untuk lawatan kerja empat hari sempena Sesi ke-56 Suruhanjaya mengenai Status Wanita (CWS) Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu. Beliau dijadual menyampaikan syarahan pada jamuan tengah hari CWS pada Jumaat.
Menggambarkan Tengku Ahmad Irfan sebagai seorang yang bekerja keras dan teliti, Kaplinsky berkata: "Apa sahaja tugasan yang kita berikan kepadanya, beliau akan lakukan dengan sempurna. Memang bakat yang jarang ditemui."
Mengakui keupayaan Tengku Ahmad Irfan bermain apa sahaja yang beliau mahukan ketika menajamkan kemahirannya, Kaplinsky berkata sekolah itu akan menyediakan peluang kepada Tengku Ahmad Irfan melakukan persembahan sepanjang pengajiannya.
"Irfan akan membesar sebagai seorang ahli muzik yang jujur dan prihatin, serta memiliki bakat dan personaliti untuk menjadi artis sejati," kata Kaplinsky, yang turut mengakui sifat rendah diri dan pekerti yang halus akan membantu karier remaja itu sebagai ahli muzik.
Sementara itu, Tengku Ahmad Irfan yang datang dari Permata Seni Muzik, berkata beliau berasa bertuah kerana dipilih menyambung pengajiannya di sekolah terbabit memandangkan saingan yang sengit untuk memasukinya. Beliau juga berjaya memperolehi biasiswa sekolah itu.
Ditubuhkan pada 1905 sebagai Institusi Seni Muzikal oleh Dr Frank Damrosch, sekolah itu menerima tidak sampai tujuh peratus daripada ribuan permohonan setiap tahun. Tahun lepas, seramai 5,000 memohon untuk belajar di situ.
Tengku Ahmad Irfan yang merupakan anak sulung pakar ENT (mata, hidung dan tekak), berkata beliau hanya mengetahui mengenai sekolah itu ketika melakukan persembahan di sini pada 2010, apabila beliau terpandang iklan di sebuah kedai buku.
Beliau bertuah kerana bapanya, Dr Tengku Ahmad Sharizal Tengku Omar, pensyarah kanan di Fakulti Perubatan di Universiti Malaya, menerima tawaran biasiswa melanjutkan pelajaran di New York. Keluarga itu berpindah ke Big Apple tahun lepas.
Tengku Ahmad Irfan yang mengikuti dua kursus major dalam piano dan gubahan serta kursus elektif dalam bidang konduktor muzik di Juilliard, juga belajar di sekolah biasa iaitu di Professional Children's School, di sini.
Bakat seninya dalam bidang muzik terserlah ketika beliau berusia tujuh tahun dan tempoh dua tahun Tengku Ahmad Irfan berjaya memperolehi sijil kecemerlangan daripada Trinity Guildhall bagi Gred 5 Solo Piano dan seterusnya untuk Gred 8. -BERNAMA, 3 mac
logoblog

Thanks for reading Pensyarah Muzik Julliard Kagum Bakat Muzik Prodigi Remaja Malaysia

Previous
« Prev Post

No comments: