Monday, August 06, 2012

Bapa Resah Anak Ikuti KPLI J-Qaf Ambilan Januari 2011 Tunggu Penempatan

  Pengajar.Info       Monday, August 06, 2012

BAPA RESAH
Muar, Johor
Utusan Malaysia: 31 Julai 2012

SEBAGAI bapa, saya berasa sangat terkilan dengan jawapan kerani atau pegawai yang menjawab pertanyaan saya mengenai penempatan anak saya yang tamat mengikuti kursus Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI) J-Qaf ambilan Januari 2011. Majlis konvokesyen telah diadakan di Putrajaya pada 10 Julai lalu.

Kalau diikutkan selepas tamat program KPLI ini, sepatutnya anak saya terus ditempatkan di sekolah di mana dia menerima latihan. Namun, ia disekat sementara kerana perlu menghadiri satu temuduga di bawah Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP) supaya ditempatkan semula ke sekolah dengan gred DG 41.

Namun sehingga hari ini tiada satu pun kata putus dapat diberikan oleh mana-mana pihak berkaitan selain perkataan 'tunggu'. Baik pihak Kementerian Pelajaran atau SPP hanya memindahkan masalah ini daripada satu pihak ke pihak lain.

Anak saya ini sudah berkeluarga dan sepatutnya dia sudah ada kerja yang dapat menyara hidupnya sekeluarga. Tetapi sebaliknya terpaksa menunggu bagaikan menunggu durian jantan berbuah. Tiada satu pun tanda-tanda pihak Kementerian Pelajaran atau SPP akan memberi tarikh bila penempatan akan dibuat.

Saya ini hanya seorang pesara, tidak mampu untuk menanggung anak saya yang sudah berkeluarga itu. Dia sudah berusaha menjadi guru tuisyen yang hanya menjana pendapatan RM500 hingga ke RM700 sebulan.
logoblog

Thanks for reading Bapa Resah Anak Ikuti KPLI J-Qaf Ambilan Januari 2011 Tunggu Penempatan

Previous
« Prev Post

No comments: