Tuesday, August 21, 2012

KPM Cadang Memperkenalkan Subjek Kesusasteraan Bahasa Inggeris

  Pengajar.Info       Tuesday, August 21, 2012

Muhyiddin dan isterinya, Norainee bersalaman dengan kanak-kanak yang turut hadir memeriahkan rumah terbukanya di Kompleks Pekembar, Pagoh, semalam.

MUAR – Kementerian Pelajaran bercadang memperkenalkan mata pelajaran tambahan iaitu Kesusasteraan Bahasa Inggeris di peringkat sekolah menengah menerusi kajian semula sistem pendidikan nasional (KSSPN) dalam usaha meningkatkan penguasaan bahasa itu di kalangan pelajar.

Menterinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, tarikh pelaksanaannya akan diteliti kerana kita perlu memilih masa yang benar-benar sesuai.

Beliau yang juga Timbalan Perdana Menteri berkata, kajian tersebut melibatkan tiga fasa dan setiap fasa akan berlaku perubahan.

“Kita memerlukan masa yang panjang antara 10 hingga 15 tahun. Dalam tempoh ini, sistem pendidikan negara dijangka boleh menandingi dengan negara termaju di dunia.

“Tetapi kita tidak perlu tunggu sehingga 15 tahun. Kita lihat dalam fasa pertama, apa yang kita boleh lakukan terlebih dahulu,” katanya pada sidang media sempena Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Timbalan Perdana Menteri di Kompleks Pekembar Pagoh, hari ini.

Beliau berkata, dalam fasa pertama terdapat perkara mudah yang boleh dilakukan dahulu yang tidak melibatkan perubahan besar dari segi infrastruktur dan kewangan, akan dilaksanakan terlebih dahulu.

Muhyiddin menjelaskan, tiga suku proses KSSPN sudah dilakukan dan Dialog Nasional Pendidikan Negara yang dijalankan lebih tiga bulan lalu juga telah selesai.

“Hasil dialog ini, kita berjaya memperolehi ratusan cadangan yang diserahkan kepada kementerian oleh Pengerusi Dialog Nasional, Tan Sri Dr Wan Mohd Zahid Wan Mohd Noordin.

“Cadangan yang memberi impak besar akan dijelaskan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, semasa melancarkan 'blue print' (rangka tindakan) pendidikan, 11 September depan,” katanya.

Beliau berkata, selepas pelancaran itu, dalam tempoh beberapa bulan, kementerian akan mempamerkan beberapa cadangan supaya  pihak yang berminta boleh memberi pandangan bernas.

“Akhirnya, kementerian akan membuat kesimpulan pada kajian terakhir sebelum perkara ini  dibawa ke Kabinet pada akhir tahun,” katanya.

- SH
logoblog

Thanks for reading KPM Cadang Memperkenalkan Subjek Kesusasteraan Bahasa Inggeris

Previous
« Prev Post

No comments: