Saturday, September 08, 2012

KERAJAAN AKAN LANCAR TRANFORMASI PENDIDIKAN PRIBUMI SABAH, SARAWAK

  Pengajar.Info       Saturday, September 08, 2012
MUHYIDDIN (tengah) dan beberapa pemimpin UMNO Kedah memotong pulut kuning pada perasmian persidangan perwakilan UMNO Bahagian Langkawi semalam.

LANGKAWI – Kerajaan akan melancarkan program transformasi pendidikan khas bagi masyarakat pribumi di Sabah dan Sarawak dalam usaha meningkatkan lagi kecemerlangan pendidikan masyarakat di negeri itu, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri berkata kerajaan menyedari tidak boleh menggunakan formula yang sama untuk semua pihak kerana ada masyarakat yang memerlukan tumpuan dan perhatian tertentu.

“Tak boleh sama, kaum-kaum minoriti, sub etnik perlu program khusus. Akan ada satu program dilancarkan untuk kepentingan mereka,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan perwakilan Umno Bahagian Langkawi di Pusat Pameran Antarabangsa Mahsuri di sini, hari ini.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata kerajaan telah melancarkan program tranformasi pendidikan anak-anak Orang Asli yang dilakukan di Pahang.

“Kita mahu atasi masalah ketidakhadiran ke sekolah, keciciran dan prestasi pembelajaran rendah supaya tahap pendidikan anak-anak Orang Asli dapat ditingkatkan,” katanya.- Bernama
logoblog

Thanks for reading KERAJAAN AKAN LANCAR TRANFORMASI PENDIDIKAN PRIBUMI SABAH, SARAWAK

Previous
« Prev Post

No comments: