Friday, January 04, 2013

IPTS Perlu Bayar Yuran Perlindungan Bermula 2013

  NR       Friday, January 04, 2013

KUALA LUMPUR 15 Dis. - Bermula tahun depan, universiti swasta, kolej universiti dan kampus cawangan universiti luar negara perlu membayar RM100,000 manakala kolej swasta RM10,000 sebagai yuran perlindungan penuntut.

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, yuran itu adalah jaminan perlindungan penuntut sekiranya institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) berhadapan risiko ditutup dan menjejaskan penuntut menamatkan pengajian mereka.

"Oleh itu, penuntut-penuntut ini memerlukan satu bentuk perlindungan terhadap keadaan itu. Kami memutuskan untuk mengumpul sejumlah wang sebagai yuran perlindungan dari IPTS dalam bentuk bon jaminan, insurans dan deposit," katanya ketika melancarkan Pameran Pendidikan Star 2012 di sini hari ini.

Beliau berkata, IPTS diharap dapat membayar jumlah yang ditetapkan untuk memastikan penuntut terlibat akan mendapat bayaran balik jika institusi berkenaan ditutup secara tiba-tiba bagi membolehkan mereka meneruskan pengajian di tempat lain sekali gus melindungi penuntut daripada institusi yang tidak bertanggungjawab.

"Semua institusi pengajian tinggi swasta perlu membayar yuran perlindungan setiap lima tahun, setiap kali mereka mahu memperbaharui lesen. Maklumat terperinci mengenai pelaksanaan itu akan diumum kemudian," katanya.

Mohamed Khaled berkata, tahun ini, sebanyak 33 IPTS dalam pertimbangan untuk ditutup atas pelbagai sebab.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata Pengajian Komunikasi Bahasa Melayu dan Malaysia akan menjadi mata pelajaran wajib untuk penuntut antarabangsa di institusi pengajian tinggi awam dan swasta.

Beliau berkata, mata pelajaran itu akan membolehkan penuntut antarabangsa berinteraksi dengan penduduk tempatan dan pihak berkuasa serta mereka boleh belajar budaya Malaysia dan bagaimana negara ini membangun.

Sementara itu, beliau berkata, IPTS digalak untuk menawarkan lebih banyak program lepasan ijazah untuk membangunkan bakat intelektual pringkat tinggi bagi merangsang pertumbuhan penyelidikan dan inovasi di negara ini.

"Jumlah penuntut graduan di institusi pengajian tinggi swasta masih kecil.

Berdasarkan statistik tahun ini, terdapat hanya 203 dan 2,841 penuntut graduan masing-masing untuk program PhD (Doktor Falsafah) dan Sarjana.

"Sebaliknya, institusi pengajian tinggi awam mempunyai jumlah yang lebih besar iaitu masing-masing 2,169 dan 14,813 untuk Sarjana dan PhD," katanya.

Pameran pendidikan dua hari di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur mulai hari ini mempamerkan pelbagai pilihan dan peluang pendidikan dalam dan luar negara. 

— BERNAMA, 25/12/12
logoblog

Thanks for reading IPTS Perlu Bayar Yuran Perlindungan Bermula 2013

Previous
« Prev Post

No comments: