Wednesday, January 15, 2014

Minat Seorang Penuntut IPTA Menaiki Bertukar Tragedi Maut

Soleha Abd Rahman, 25, semasa dibawa menaiki helikopter Jabatan Bomba dan Penyelamat ke Hospital Kuala Lumpur bagi menerima rawatan lanjut selepas terjatuh ke dalam gaung sedalam 60 meter di Bukit Tabur, Taman Melawati. 

AMPANG – Minat seorang penuntut sebuah universiti tempatan terhadap aktiviti lasak membawa padah, apabila hobi itu akhirnya meragut nyawanya dalam kejadian awal pagi semalam.

Mangsa, Soleha Abdul Rahman, 25, dilaporkan terjatuh dari Bukit Tabur kira-kira 60 meter ke dalam gaung selepas mendaki bersama kakak dan rakannya kira-kira jam 10.40 pagi.

Ketua Pusat Operasi Bomba dan penyelamat Selangor, Amer Haizal Sahak berkata, mangsa ditemui dalam keadaan tidak sedarkan diri pada jam 1.46 petang.

Menurutnya, seramai 55 anggota polis, bomba dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) terlibat dalam operasi mencari dan menyelamat mangsa yang mengambil masa selama tiga jam.

“Mangsa dikeluarkan dari gaung pada jam 2 petang, sebelum bantuan dari anggota helikopter unit udara bomba tiba kira-kira jam 3.30 petang.

“Mangsa ditarik ke atas dengan menggunakan pengusung dan dibawa keluar dengan helikopter,”katanya.

Beliau berkata, mangsa kemudiannya dihantar ke Hospital Kuala Lumpur kira-kira jam 4 petang untuk rawatan lanjut.

“Bagaimanapun, mangsa yang mengalami kecederaan parah di beberapa bahagian badan disahkan meninggal dunia kira-kira setengah jam kemudian,”katanya.

Sementara itu, kakak sulung mangsa yang enggan dikenali berkata, dia tiba di hospital kira-kira jam 3.30 petang, selepas dimaklumkan oleh sahabat adiknya berhubung kejadian.

Menurutnya, Solehah sangat menyukai aktiviti luar tetapi dia tidak menyangka adiknya turut menggemari aktiviti mendaki.

“Saya memang tahu minat dia, tetapi tidak sangka ia boleh mengancam nyawanya.

“Ibu bapa kami yang berada di Manir, Terengganu dalam perjalanan ke sini dan jenazah adik akan dibawa pulang setelah selesai bedah siasat,”katanya.

Difahamkan, mangsa yang merupakan jurusan ekonomi di Universiti Putra Malaysia juga bekerja sambilan di sebuah bank di ibu negara.

- SH

No comments: